Na een negatieve 'bevalervaring' bij ons eerste kind, waren wij vastberaden het anders te gaan doen bij ons tweede kind.

We besloten een doula te zoeken en kregen de gouden tip om contact op te nemen met doula Maartje. Met haar enorme hoeveelheid energie, positiviteit, liefde, kennis en empathisch vermogen, hadden wij aan haar een ontzettend goede en fijne doula.

Al tijdens de zwangerschap was de begeleiding van Maartje als onze doula van grote waarde voor ons. Ondanks dat dit voor ons de tweede zwangerschap was, konden wij nog heel veel van haar leren over zaken als voor- en nadelen van thuis dan wel in het ziekenhuis bevallen (Maartje heeft veel kennis van de medische setting!), natuurlijke manieren om de bevalling op gang te brengen, alternatieve methodes van pijnbestrijding en de keuzevrijheid die je (soms buiten de protocollen om) als barende vrouw hebt. Door alle kennis die ons werd aangedragen, gingen wij veel beter voorbereid de bevalling tegemoet. Bovendien kon ik een hoop loslaten, omdat ik wist dat doula Maartje tijdens de bevalling (opnieuw) de informatie en overwegingen aan zou dragen die op dat moment van toepassing zouden zijn. Zij zou meedenken en handelen waar nodig. Zo hoefde ik niet precies op alle scenario's voorbereid te zijn en kon ik - control freak dat ik ben - mij meer focussen op het nu, De angst nam af en het vertrouwen in een betere bevalling dan de eerste groeide. Wat ik vooraf nooit had gedacht, was dat ik gaandeweg zelfs een thuisbevalling aan ging durven. De positieve houding van Maartje tegenover de bevalling ('Ik heb er zin in!') hielp hier zeker ook bij.

Tijdens de bevalling, die uiteindelijk toch in het ziekenhuis plaatsvond, heeft Maartje ervoor gezorgd dat er zo weinig mogelijk verschillende gezichten (ziekenhuispersoneel) aan mijn bed verschenen. Zij creëerde zo de rust en veiligheid die ik nodig had om mij zoveel mogelijk te ontspannen. Daarnaast coachte zij mij op positieve gedachten en hielp zij mij op eigen kracht te bevallen (zonder pijnbestrijding). Het was van grote meerwaarde dat zij mijn verhaal en wensen kende, zodat zij mij kon helpen daar dichtbij te blijven - ook wanneer ik in het moment van de hevige pijn anders leek te willen. Haar continue aanwezigheid tijdens de bevalling was bovendien ontzettend belangrijk voor mij. Waar ziekenhuispersoneel vaak in- en uitloopt, is een doula continu bij je.

Mede dankzij doula Maartje kijken wij nu positief terug op de bevalling van ons tweede kind!