Doula worden?

Doula worden?

In Nederland wordt steeds vaker een (professionele) doula aan het zorgteam gevoegd, zowel voor als tijdens een bevalling. Het aantal doula’s binnen Nederlands is enorm groeiende. Dit heeft helaas ook te maken met het tekort aan zorgverleners personeel wat niet altijd tijdens de bevalling kan bijven. Als de zwangere (en haar partner) graag zekerheid willen hebben over 100% persoonlijke en continu aandacht is het inhuren van een doula een goede optie. De meeste doula’s geven ook aanvullende cursussen of bieden extra diensten. Denk aan cursussen ter voorbereiding op de bevalling, zwangerschaps massages of -yoga, (hypnobirth) bevalinformatie lessen..... De ene doula begeleidt 5 bevallingen per jaar, de ander 50. Je hebt zowel geboorte doula's als postpartum en Kraamdoula's.

Als je een opleiding tot professioneel doula wilt volgen zijn er een aantal opties. Je kunt een training volgen op locatie en ook online zijn er (Engelstalige) opleidingen. Sommige opleidingen zijn erkend door de NBvD.

De Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula's (NBvD) biedt alle doula's binnen Nederland de mogelijkheid tot een lidmaatschap mits er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Je hoeft geen lid te zijn van de NBvD om als doula werkzaam te zijn. Meer info over de NBvD: www.nbvd.nl

Doula opleidingen

Er zijn verschillende doula opleidingen online te vinden. Zowel in het Nederlands als in het Engels, onderwezen door Nederlandse doula's of docenten van andere nationaliteiten. Sommige opleidingen moet je live volgen, andere opleidingen volg je online. De hieronder vermelde opleidingen hebben aangegeven graag vermeld te worden op dit platform.

In Bloei logo NL

Doula-opleiding In Bloei

Als doula bied je emotionele ondersteuning bij een levensveranderende gebeurtenis. Een prachtig beroep waarin je echt het verschil kunt maken voor aanstaande ouders. Ons opleidingsinstituut biedt het volledige scala aan beroepsopleidingen en specialisatiecursussen voor de professionele doula.

De onderwijsprogramma’s van Doula-opleiding In Bloei zijn gebaseerd op professionaliteit en kwaliteit. Alle vakinhoudelijke kennis en praktijkvaardigheden die je nodig hebt als professioneel doula, komen aan bod. We onderscheiden ons, met extra aandacht aan de psychosociale aspecten van het vak. Denk aan: angst, adhd, autisme, depressie of sociaal-emotionele gevoeligheden. Bij In Bloei leer je hoe je als doula aanstaande ouders goed kunt bijstaan. juíst in deze situaties.

Ook focussen we op persoonlijke ontwikkeling, op verbinding en op leren in groepsverband. Elke student krijgt persoonlijke begeleiding van een ervaren mentor, formuleert persoonlijke leerlijnen en neemt deel aan  groepslessen en intervisiegroepen gedurende de hele opleiding. Bovendien steden we aandacht aan ondernemerschap en het opbouwen van een beroepspraktijk. Zo werk je er stap voor stap naartoe, een gecertificeerde, goede en succesvolle doula te worden.

De voordelen van Doula-opleiding In Bloei op een rij:

  • keuze uit klassikaal of online beroepsonderwijs;
  • een uitgekiend studieprogramma met inhoudelijke vakkennis, praktijkervaring en persoonlijke ontwikkeling;
  • expertise in emotionele ondersteuning vanuit psychosociaal perspectief;
  • docententeam van ervaren doula’s en gespecialiseerde vakdocenten;
  • persoonlijke mentorbegeleiding voor elke student;
  • aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en studievoortgang;
  • aandacht voor ondernemerschap en het opbouwen van je eigen beroepspraktijk;
  • optie om keurmerk In Bloei Doula® te voeren;
  • vervolgopleidingen, specialisatie en intervisie voor afgestudeerde doula’s;
  • onze opleidingen tot geboortedoula zijn erkend door de Nederlandse Beroepsvereniging van Doula’s.

Meer info: doulaopleidinginbloei.nl

Facebookwww.facebook.com/doulaopleidinginbloei
Instagram: www.instagram.com/doulaopleidinginbloei
Email: info@doulaopleidinginbloei.nl
Telefoon: 0614197620

Doula Opleiding Utrecht logo (80kb)

Opleiding tot Doula Utrecht

Voel jij ook zo’n enorm enthousiasme als het gaat over zwangerschap en geboorte? En zou je niets liever willen dan ouders bijstaan op dit bijzondere en intieme moment in hun leven, omdat je hen en hun baby een zachte start toewenst? Dan is de Doula opleiding helemaal iets voor jou.

De Opleiding tot Doula is gevestigd in het Holos Huis, Holistisch centrum voor lichaamswerk en bewustzijn. De opleiding is de eerste Doula opleiding in Nederland en inmiddels hebben we meer dan 15 jaar ervaring met het opleiden van Doula’s. De opleiding staat bekend om zijn professionaliteit en visie. De holistische visie is de basis van alles wat we doen binnen Het Holos Huis. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en De Doula Opleiding wordt getypeerd door drie pijlers: hart, hoofd en handen. Die pijlers staan voor empathie, belichaamde professionaliteit en intuïtief handelen.

Wil je aan de slag als Doula? Dan biedt de opleiding in Utrecht daarvoor een uitgebreid en compleet curriculum. In 18 lesdagen/ 9 maanden leer je op een gedegen manier het Doula vak. Tijdens de lesdagen wisselen theorie en praktijk elkaar af. De praktijkoefeningen spelen een belangrijke rol, zodat je direct wordt uitgenodigd de kennis toe te passen en te groeien als Doula en als mens. Het geeft je de kans om de kennis eigen te maken en daadwerkelijk te integreren en belichamen. Ook wordt een aanzienlijk deel van de lesdagen besteed aan het vak persoonlijke ontwikkeling en de basishouding ‘Voelend aanwezig zijn’. Je leert vanuit een accepterende houding gedachten, gevoelens en emoties te observeren in je eigen lichaam. Vanuit deze grondhouding is het ook mogelijk om een cliënt bij te staan, aanwezig te blijven in het nu en voelt jouw client zich helemaal gezien.

Het Doula docententeam bestaat uit een fijne groep van wijze vrouwen met ieder hun eigen expertise in een bepaald vakgebied. Het zijn ervaren Doula’s en geven les in hun specialisatie. Naast de begeleiding van de docenten krijg je tijdens de opleiding een persoonlijke stagebegeleider toegewezen voor supervisie. Na de vijfde les kun je gaan starten als stage Doula, waarbij je drie cliënten zelfstandig gaat begeleiden. Van het begeleidingstraject wordt een verslag gemaakt ter afsluiting van je opleiding. Indien je de stages met een voldoende hebt afgerond ontvang je het diploma tot Doula. Na het behalen van je diploma ben je in staat om op een verantwoorde wijze cliënten en partners te begeleiden voor en tijdens de bevalling en kun je je aansluiten bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s (NBvD).

De opleiding is erkend door de NBvD en sinds 2021 als enige Doula opleiding in Nederland geaccrediteerd door de onafhankelijke organisatie KTNO (Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen). Daarnaast is Holos ingeschreven in het CRKBO (Centraal register Kort Beroepsonderwijs) en is daarom vrijgesteld van BTW.

Namens het team van de Doulaopleiding: voel je welkom

Meer info: www.doulaopleiding.nl

Email : doulaopleiding@holos.nl

Telefoon : 030 290 0507

Facebook: https://www.facebook.com/doulaopleiding.nl/

Doula-Academie

Doula Academie

Voel jij dat jij vrouwen in hun zwangerschap en bevalling bij kan staan? Waar deze dan ook plaatsvindt? Specialiseer jezelf in de klinische setting en help vrouwen door hun angst voor een klinische bevalling heen.

De Doula Academie leidt op tot professioneel doula in Nederland. In een zorgvuldig samengesteld programma van naadloos op elkaar aansluitende lesdagen leer je direct toepasbare zakelijke en praktijkvaardigheden. De Doula Academie biedt een gedegen basis om in elke situatie een goede doula te zijn.

De combinatie van de basiskennis & praktijk training met de additionele klinische kennis training staat garant voor een solide basis waarmee je als doula direct een bloeiende praktijk kan opbouwen. Maar als je deze basiskennis al hebt kan je de opleiding beginnen bij de additionele klinische kennis training. Na je certificering mag je twee jaar als Academie Doula werken. Elk opeenvolgende periode van twee jaar volstaat het certificering-traject om het logo van de Doula Academie uit te blijven dragen en de begeleiding te blijven genieten van je collega’s en mentoren. Ben je senior doula en alle enige jaren werkzaam? Dan hoef je alleen het certificering-traject te volgen!

De Kraamdoula Training is een opleiding die zich focust op het bieden van zorg naast en ná de kraamzorg gedurende de eerste 6 weken na de bevalling. Als Kraamdoula ben je gedurende een aantal uur per dag bij de pas bevallen cliënte in huis en ondersteun je op holistisch en fysiek vlak zowel de moeder als de baby. Je weet wat een kraamverzorgende kan en hoort te doen, zodat jij je kan richten op aanvullende steun op zowel emotioneel als praktisch vlak. Ook volg je een uitgebreide en gecertificeerde EHBO cursus en ontvang je 2 officieel erkende reanimatie certificaten. Na 2 jaar kom je weer terug voor de noodzakelijke hercertificering om lid te blijven van de Doula Academie. Zo bewaken wij de kwaliteit van onze leden.

Het unieke van de Doula Academie is het bewezen succesvolle team dat enorm veel expertise en ervaring met jou deelt. Niet alleen de verzamelde kennis gaat je ver brengen, ook kom je terecht in een warm netwerk vol wijze deskundigen met diverse achtergronden, waar je 24/7 op terug kunt vallen. De leslokatie in Monnickendam, een prachtige oud Hollandse stolpboerderij aan het water, voelt als thuis en wordt ook gebruikt voor aanvullende trainingen zoals zwangerschapsmassage voor doula's. Senior doula’s Maartje Bruning, Denise van Eeden en Catharina Ooijens alsook coach en lactatiekundige Marieke van Luin zijn als vast docenten team verbonden aan de Doula Academie. De Kraamdoula Training wordt onder anderen onderwezen door voormalig vroedvrouw en acupuncturiste Jacky Bloemraad- de Boer.

Meer info: doulaacademie.nl

Facebook: www.facebook.com/doulaacademie.nl
Instagram: www.instagram.com/doulaacademie
Email: maartje@doulaacademie.nl
Telefoon: 0657195819 (tussen 9 en 17 uur)

BIA Training

BiA Doula Training

BiA Doula Training biedt een uitgebreide en complete opleiding tot professioneel geboorte doula. Centraal in de opleiding staan diepgaande kennis van de fysiologie, de doula rol, communicatie, samenwerking met zorgverleners, en zelfreflectie. Je krijgt alles aangereikt om in elke setting cliënten te ondersteunen, zowel thuis als in het ziekenhuis, zowel bevallingen in bad, als bevallingen met een ruggenprik.

BiA is een acroniem voor Being in Action: een van de kernprincipes die wij in de opleiding overbrengen. De basisvaardigheid van een doula is het volledig aanwezig zijn, in haar/zijn/hun[1] eigen lichaam, in de ruimte, met de barende en de partner. Zij weet rustig te blijven en zonder oordeel aanwezig te zijn bij het proces dat zich ontvouwt. Vanuit deze basishouding, kan zij handelen en gepaste ondersteuning geven.

BiA Training wordt vormgegeven door Jennifer Walker, Marlies Phielix en Joyce Hoek-Pula, alle drie zeer ervaren en actieve doula’s met veel ervaring in het lesgeven, zowel nationaal als internationaal. Wij hebben een solide en liefdevolle band, waarin vertrouwen, wijsheid en humor vrij kunnen stromen wanneer wij lesgeven. Marjolein Blokker ondersteunt ons in alle organisatorische zaken - zij is onze administratieve doula!

De doula training is modulair opgebouwd. Het begint met het lezen van de boeken en aanvullend trainingsmateriaal voorafgaand aan de 4-daagse Foundation Training. In de training worden verschillende lesmethodes gebruikt, waaronder hands-on oefeningen, rollenspel, demonstratie en reflectieve uitwisseling. Dit maakt integratie van de opgedane kennis en belichaamd leren mogelijk. Je krijgt altijd les van twee trainers, waardoor er veel afwisseling en 1 op 1 aandacht mogelijk is tijdens het oefenen.

Na de Foundation Training kan je direct aan het werk als student-doula. De rest van het certificeringsprogramma, waaronder 3 cliënt begeleidingen, drie stages -in het ziekenhuis en bij een verloskundigenpraktijk- en de 3-daagse Advanced Training, doe je op de momenten zoals het in jouw leven past. Je hebt in totaal 2 jaar om te certificeren - doorgaans gebeurt dit tussen de 9 maanden - 1,5 jaar.

Tijdens de gehele studieperiode heb je een persoonlijke mentor, die beschikbaar is voor je vragen en coaching. Verder organiseren we elke 6 weken online en in-person Reflect & Recharge bijeenkomsten. Er is ook een grote online BiA community, waar je met vragen en verhalen terecht kunt.

De training wordt 3x per jaar aangeboden, zowel in het Nederlands als in het Engels. De opleiding kent een HBO kennis- en denkniveau. BiA Training organiseert elk jaar meerdere bijscholingen en aanvullende trainingen die toegankelijk zijn voor professionals in de geboortezorg.

[1] Een doula kan zich identificeren als vrouw, man, transgender of non-binair. Op dit moment identificeert 99.5% van de doula’s zich als vrouw, daarom zal in de rest van de tekst met ‘zij/haar’ verwezen worden.

Meer info: biadoulatraining.com

Facebook : https://www.facebook.com/biadoulatraining/
Instagram : https://www.instagram.com/biadoulatraining/
Email : doula@biadoulatraining.com
Telefoon : Joyce : +31618293941 Marlies: +31643570505