Verhaal van Jolanda

Doula: Jolanda Kusse

Doula Yolande Kusse heeft mij in de laatste maanden voor de bevalling bijgestaan. Zij begeleidde mij naar de verloskundige, we maakten een plan en vormden een beeld van de gewenste bevalling. Ook werd ik regelmatig door Yolande gemasseerd. We voerden gesprekken over alles waar ik mee zat, zowel fysiek als emotioneel/mentaal. Yolande was als een baken, zij was de constante tijdens mijn bevalling die 24 uur duurde en uiteindelijk in een keizersnede eindigde.

Wat ik vooral fijn vond aan de begeleiding van Yolande was haar begrip voor alles wat speelde in mijn zwangerschap en de oplossingen die zij bood. Ik heb haar als een grote steun ervaren omdat zij continue naast mij stond. Haar komst gaf mij heel veel rust en het gevoel dat ik in mijn eigen kracht kon gaan staan. Door de zwangerschap veranderde veel binnen en buiten mijn lichaam. Ik ervoer nieuwe verantwoordelijkheden en zorgen of alles wel goed zou gaan. Toen ik Yolande ontmoette zat ik teveel in mijn hoofd. De tweede keer dat we elkaar zagen nam ze mij letterlijk bij de voeten. Ze begon met het masseren van mijn voeten die het zwaar te verduren hadden door het ‘nieuwe gewicht’. Yolande masseert vanuit haar visie en kennis van het integrale ‘lichaam en geest’ principe en voelt intuïtief wat nodig is. Ik voelde me letterlijk ‘indalen’, werd rustiger en kwam meer in mijn lichaam. Ik voelde dat mijn zwangerschap niet alleen een fysiek proces is maar ook een mentale voorbereiding op de bevalling en de periode erna. Yolande hielp mij hierbij met gesprekken, massages, uitwerken van het geboorteplan met o.a. de wens voor een lotusbevalling. Zo werd ik stapje voor stapje begeleid richting ‘het uur u’. Het was ook fijn dat ze meeging naar de verloskundige en ik herinnerde me nog, ik was ruim één week overtijd, dat de vervangende verloskundige (ik beviel in de zomervakantie) mij ‘even’ wilde strippen. Maar ik bleef heel rustig en zeker van mezelf en heb hiervoor bedankt. Die zekerheid werd gesteund door mijn Doula die mij rust bracht in die laatste zware weken. Daarnaast is Yolande ook verpleegkundige van beroep, dit heb ik als een meerwaarde ervaren tijdens haar begeleiding als Doula.

Ik zie de Doula als iets waardevols in de zgn. “geboortetrein” die over je heen komt razen, vooral als je in een medische omgeving bevalt. Mijn bevalling in het ziekenhuis was achteraf gezien heel zwaar. Ik beleefde dit zo niet omdat er een super ontspannen sfeer was in de geboortekamer met vriendinnen, geuren en muziek. Mijn Doula bewaarde de rust en stelde mij heldere vragen over keuzes die gemaakt moeten worden. Zij lastte gewoon een pauze in toen iedereen aan me aan het trekken was, over het instellen van medicatie e.d. Ze zei: “we gaan eerst nog even een massage doen”. Hierdoor keerde de rust terug, kon ik langzaam bijkomen en wist weer wat er aan de hand was. Zij gaf mij als barende vrouw de keuze te doen wat ik belangrijk vond ook als ik even niet meer wist. Ik heb mijn bevalling dan ook als iets heel moois ervaren en bewaar hier fijne herinneringen aan! Er is een mooi geboorteverslag geschreven door Yolande. Dit is erg waardevol om te hebben en ben daar erg blij mee. Ik gun alle vrouwen een Doula bij de geboorte van hun kind omdat ik weet dat dit een belangrijke en zeer positieve uitwerking heeft. In mijn geval voor de verwerking van de keizersnee en mijn ziekenhuisverblijf met Thourya Laila na de bevalling