Verhaal van een doula

Doula: Iris van Schaik

Van horror naar sprookje

Na een onrustig nachtje voor Eva, ontvang ik om 15.00 uur een appje van Eva dat ze flinke weeën heeft, die regelmatig elke 4 minuten komen. Ik spreek met haar af dat ik naar haar toe kom. Als ik arriveer is net de verloskundige geweest om te kijken hoe het ervoor staat… Eva heeft al 4-5 cm! Wat fijn!
De kaarsjes branden al, zachte muziek staat aan en de verwarming wordt opgestookt (ondanks dat het 1 juni is). Er hangt een heerlijke sfeer van rust en warmte. Eva gaat zich in de woonkamer nestelen. De geboortebal wordt opgeblazen. Ik help Eva met douchen, tussen de weeën door wil ze nog graag haar benen scheren. Na het douchen masseer ik Eva’s benen met lekkere olie terwijl Eva de weeën opvangt al wippend op de geboortebal. Ze wiebelt en rolt heel wat op en neer op de bal. We doen samen de 10/10 ademhaling en Eva is heel geconcentreerd. Na elke wee spreek ik haar moed in en geef ik haar mee dat ze het geweldig goed doet. Ze is blij met elke aanraking en Erik masseert haar rug regelmatig en puft met haar mee. Om 18.15 uur is de verloskundige terug en controleert nogmaals hoever de ontsluiting is gevorderd. Het blijkt al 8 cm te zijn! Eva blijft even op de bedbank liggen en wiegt tussen de weeën door met haar buik. Ze vindt het fijn als ik haar heupen en onderrug masseer. De verloskundige geeft aan dat het bad niet meer haalbaar is, maar Eva wil toch heel erg graag in het bad. Eva geeft Erik duidelijke instructie om aan de slag te gaan met het opzetten van het bad. Tijdens het vullen van het bad hangt Eva, direct naast het bad, over de bal op haar handen en knieën. Naast haar worden de emmers warm water in het bad gekiept.
Een uur later is het bad gereed! Eva besluit erin te gaan. Eerst op handen en knieën en al snel komt het drukgevoel. Eva mag meepersen en al snel is het hoofdje met prachtig zwart haar zichtbaar. Ze draait zich op haar rug en perst heel actief mee. In drie persweeën wordt om 19.34 uur de prachtige Sarah geboren. In alle snelheid hangt de verloskundige met haar hele boezem in het bad… en wordt zo kletsnat.
Wat een wonderschoon meisje! Zo mooi en rustig is ze ter wereld gekomen. De navelstreng zit losjes om haar nekje en wordt in een korte beweging over haar hoofdje losgemaakt. En zo ligt ze heerlijk in Eva’s armen! Lekker in het warme bad. Sarah’s apgarscore is 10/10, zo geweldig. Tijdens de eerste 20 minuten ligt ze lekker bij mama en drinkt ze meteen uit Eva’s borst. Zo alert dat ze is… Na het uitkloppen van de navelstreng, Eva controleert dit zelf nog even, wordt er een klemmetje geplaatst en knipt Erik de navelstreng door.
Sarah’s geboorte is zo puur en mooi geweest dat zelfs de verloskundige een traantje moet laten. Deze prachtige bevalling was voor haar ooit de reden geweest om verloskundige te willen worden.
Later op de avond wordt het tijd voor mij om afscheid te nemen. Wat ben ik gelukkig dat Sarah op zo’n liefdevolle manier is geboren. Wat is Sarah gelukkig dat ze zo’n krachtige papa en dappere mama heeft. Onderweg naar huis heb ik noodweer, met veel regen en onweer, maar in mijn auto schijnt de prachtige warme zon!